hige-effekten

Vil Staunings 100 whisky millioner drukne hige-effekten?

Distill Ventures investerer 100 millioner i det vestjyske Stauning Whisky destilleri, så man kan producere 50 gange mere whisky end i dag. ”En drengedrøm er gået i opfyldelse”, siger ledelsen. Men er lykken gjort og superbrandet skabt med de 100 millioner?

Ingen tvivl. Der skal penge til at vækste og med 100 millioner skulle man mene, at man kan komme et godt stykke af vejen! Det behøver man ikke være brandingekspert for at kunne se. Men det er imidlertid ikke så interessant, om de 100 millioner vil skabe et stort superbrand – men mere hvordan det nuværende lille superbrand kan konverteres til et stort superbrand, og hvordan den vestjyske whisky kan fastholde sin attraktivitet i takt med en markant øget produktion og dermed en nemmere tilgængelighed for forbrugeren.

Produktets attraktivitet hænger jo sammen med tilgængeligheden. Med en produktion, der er 50 gange større end den nuværende, bliver det spændende at se, om whisky destilleriet gennem en målrettet og strategisk kommunikation og brandingstrategi formår at opretholde den hige-effekt, som det lille brand har nydt godt af. Vi kender problematikken fra champagne producenter som Dom Perignon, der med vilje holder deres produktion nede for at gøre produktet svært tilgængeligt. Det holder også, priserne oppe og kombinationen øger den hige-effekt, der karakteriserer produktet som brand.

Skal det lykkes, så skal Staunings brandingstrategi fastholde brandværdierne fra det lille eksotiske bryggeri i Vestjylland og helt usynligt konvertere det over på det store og mere kommercielle superbrand. Det lille brands primære brandværdier skal på snedig vis bibeholdes og camoufleres i en større indpakning – hvis altså ikke de 100 millioner skal drukne hige-effekten og ændre et lille lukrativt luksusbrand til et større, knapt så interessant, kommercielt brand. Det større kommercielle brand skal kommunikere den vilde vestjyske natur, vindens susen i kornet, det rene vand, en rebelsk natur. Det skal virke sjældent og svært at få fat på – så vil hige-effekten forblive intakt. Derfor hænger brandingstrategien også sammen med virksomhedens produktudviklings strategi, der skal tage højde for både den kommercielle og den eksotiske side. Men uanset hvad, så har Stauning sat Danmark på det internationale whiskykort. Det kræver dog en klar brandingstrategi, der kan konvertere ren whisky romantik til et kommercielt superbrand med høj hige-effekt, hvis ikke de mange whisky millioner skal drukne brandets attraktivitet.

Læs den originale artikel her!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *